Contact us on 0800 123 4567 or info@cardinal.com

Четирите форми на Crowdfunding

Четирите форми на Crowdfunding
04.05.2015 Мария Енева

Напоследък Crowdfunding е много популярна форма както на финансиране, така и на инвестиране. Тази статия представя четирите форми на Crowdfunding с цел да обясни, какво е Crowdfunding и как можете да се възползвате от тази концепция.

 

Crowdfunding е събирането на средства от голяма група хора, финансиращи обща кауза.

 

Crowdfunding има четири различни форми: Микрофинансиране, P2P кредитиране, Crowdfunding на базата на донация, Инвестмънт Crowdfunding.

Микрофинансиране:

Микрофинансиране е предоставянето на финансови средства от частни или физически лица на клиенти с нисък доход. Получателите на микрофинансиране обикновено нямат достъп до банкови услуги.

Микрофинансирането в днешната си форма стартира след като носителят на нобелова награда Мухамад Юнус започва да раздава микро кредити през 70те години, за да помогне на най-бедните в родния му Бангладеш да повишат стандарта си на живот. Kiva.org е изключително популярна и използвана платформа за микрофинансиране, която е раздала повече от 700 милиона долара под формата на микро кредити.

Peer-to-Peer Кредитиране

Известни още като P2P заеми или социални заеми представляват заем, даден от някого чрез използването на онлайн платформа без намесата на традиционна финансова институция като банка. (Източник).

Идеята е, че като се елиминира финансовата институция, която по принцип служи за посредник, заемополучателите могат да се възползват от по-ниски лихви, а заемодателите получават по-висока възвращаемост в сравнение със спестовни сметки.

Този вид микрофинансиране с строго регулирано. Както и банките, сайтовете за P2P проверяват кредитната история на клиентите, като налагат по-високи лихви на тези, които имат в миналото си просрочени заеми. Но за разлика от банките те използват нови технологии, за да държат ниски разноските си и оттук да поддържат ниски лихви. По-известни платформи за P2P заеми са Prosper.com и Funding Circle.

Crowdfunding на базата на дарение (Donation)

Този тип Crowdfunding буквално експлодира в последните години като в момента има стотици платформи, на които можете да участвате с проект за дарение (donation). Обикновено проектите, които участват са креативни (филми, музика, изкуство, игри), продукти за битова употреба или благотворителни проекти. Когато финансирате такъв тип проект не ви се гарантира финансова възвръщаемост. Вместо това получавате нещо свързано с проекта, като тениска, ваучер, самия продукт. До момента най-успешната българска кампания от този тип е: Halfbike II, който събра 973 764 долара.

Най-популярните платформи, на които можете да публикувате вашия проект или да се информирате за актуални проекти са: kickstarter.com и indiegogo.com.

Инвестмънт Crowdfunding

Инвестмънт Crowdfunding е механизъм, който позволява на голяма група хора да инвестира в старт ъп или малък бизнес в замяна на дял (акции) от този бизнес. Тъй като инвеститорите финансират търговско предприятие, Инвестмънт Crowdfunding подлежи на финансови регулации, които са различни за всяка държава. Популярни платформи за този тип Crowdfunding са crowdcube.com (Англия), symbid.com (Холандия), crowdfunder.com (САЩ).

vidove crowdfunding

Мария е основател и проект мениджър в TestingAgents.com, където помага на клиентите си да тестват софтуер, уеб и мобилни апликации. Мария живее в Хановер, Германия и обича да пътува и играе скуош в свободното си време.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*