Contact us on 0800 123 4567 or info@cardinal.com

Каква е историята на краудфъндинга? – част 2

Каква е историята на краудфъндинга? – част 2
13.07.2017 boris
Crowdfunding history

Продължава от част 1

Social Momentum & Major Funding

През 2008 и 2009 г. IngieGoGo и Kickstarter, които са 2 от най-популярните краудсорсинг платформи, стъпиха на сцената с целта да подкрепят творците предприемачи и техните проекти. Тези платформи помогнаха в популяризирането на крауд финасирането срещу малки мотивации, комбинирайки оригиналният прицнип с нарастващото поведение на хората да споделят в социланите медии.

Краудсорсингът във Вашингтон

През април 2012 г. във Вашингтонския конгрес бе одобрен законът JOBS. Тази мярка улесни регулациите, които ограничаваха предприемачите да натрупат стартов капитал за проектите. Целта е да се насръчи малкия бизнес и стартъп финансирането в рамките на страната. При ратифицирането на закона, президент Обама отбелязва: „за първи път обикновените американци ще могат да влязат онлайн и да инвестират предприемачите, в които вярват“.

Основите на JOBS законът са:

  • премахване на забраната за събиране на средства – това позоли на компаниите да популяризират и рекламират набирането на финансиранет за проектите си не само пред инвестиротите, а и пред общата публика. Това даде на предприемачите гъвкавост в начините,  по които да привличат вниманието към финансирането си.

Началото на Fundable

Откакто законът JOBS през 2012 г. бе въведен, крауд финансирането се разви от дарения и набиране на средста, до системно онлайн финансиране. На 22 май 2012 г. бе основан Fundable и предложи на нацията първите комбинирани начини на финансиране онлайн срещу „награди.“.  Оттогава насам няколко компании вече са набрали милиони долари за старт и ръст на бизнеса.

Със средната дължина на кампаниите от 63 дни, компаниите имат възможност да набират средно о 125 000 долара на кампания в сравнение със средната индустриална цифра от 7 000 долара.

Все още предстои да бъдат въведени други точки то закона JOBS, например:

  • премахване на изискването за акредитация на инвестиротите – така общата публика от хора ще могат да инвестират в частни компани. При това положение индустрията ще нарасне и ще увеличи броя на инвеститорите от 3.4 милиона американеца до 233.7 милиона, с общ доход над 50 милиарда.

Какво следва?

В следващата ни статия ще ви разкажем за бъдещето на индустрията на крауд финансирането.

Обратно към част 1.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*