Contact us on 0800 123 4567 or info@cardinal.com

Палеонтолози от САЩ разчитат на краудфъндинг за проект с динозаври

Палеонтолози от САЩ разчитат на краудфъндинг за проект с динозаври
05.09.2017 boris
краудфъндинг

Преди милиони години някъде в Юта няколко динозавра са направили смъртоносна грешка – опитали са се да ловуват за храна в близост до плаващи пясъци. Тази тяхна липса на късмет е възможност за съвременните палеонтолози да научат повече за вида, размера и поведението на този динозавър. Но само при условие, че разполагат с финансите за това.

$34 110 събрани от поставена цел $100 000

The Utahraptor Project стартира на GoFundMe с цел да събере 100 000 долара. Кампанията предлага на тези, които инвестират средства: достъп до блога на работник на терен, камера на живо и дигитални модели на откритията, сглобени в процеса на фотограметрия. Екипът зад кампанията е оптимистичен, че ще постигне успех.

“Веднъж след като съберем необходимите пари, с камерите ще можем да запишем всичко на микро и макро ниво и да дадем на обществото шоуто, което заслужават парите им” – споделя Скот Мадсън, специалист по фосили.

Този вид динозавър, наречен Ютараптор, е тежал около тон и е бил сред най-големите пернати и близки до птиците. От откриването на ютараптора през 1991 г. той е обект на популярни романи, документални филми и играчки. Но славата на този хищник лежи единствено върху няколко разкопки. Това се променя през 2001 г., когато студент по геология открива кост от крак. След 12 полеви сесии, екип от палеонтолози открива находище от кости в скала на възраст 126 милиона години. Когато и последният слой от скален пясък е премахна през 2014 г. тежестта на материала е 9 тона и съдържа скелета на възрастен диозавър. Блокът е твърде тежък, за да се помести в лабораторията в Университета в Юта и затова през 2015 г. се съхранява в музей. Тогава Мадсън започва дългия процес по почистване на костите. Два месеца по-късно проектът се прекратява: бюджетът на агенцията е намален заради цените на горивата през 2014 г. и вече няма пари за финансиране на работата му.

Без Мадсън Ютарапторът остава блокиран. Опитите да се намери външно финансиране не протичат успешно. Музеят, в който се съхранява находката отказва да участва във финансирането на проекта, защото има конфликт на интереси с негово собствено финансиране. Усилията на Мадсън да привлече корпоративни спонсори удрят на камък и така той решава да предложи краудфъндинг кампания, която да финансира техниката и работата, необходими за документиране на фосилите.

Палеонтолозите не са пръв път се обръщат към краудфъндинг, но досега са го правели само за суми от порядъка на няколко хиляди долара. Зарад размера на скалната маса в случая, обаче, се изисква по-сериозно финансиране.

Проектът Ютатраптор вече е привлякъл вниманието на ентусиастите на тема динозаври в социалните медии и палеонтоложките блогове. Даряват се суми от $5 до $1 500 долара, но за 10 месеца кампанията набира само $15 150. Това е достатъчно за закупуването на базови инструменти за започване на работата, но според Мадсън не стига за по-амбициозните цели на екипа.

Съдържанието на скалната маса предлага изключително интригуващи възможности. То представлява останки от хищници, попаднал в плаващ пясък, докато дебне плячка, също попаднала в плаващите пясъци. Един от първите такива случаи, регистриран във фосил. Откритите кости също обещават някои интересни неща, като това, че Ютарапторът е изглеждал по-различно от досегашните си проекции. Други палеонтолози също наблюдават проекта с интерес. „Вече знаем, че в скалния блок има много кости, които съвпадат с анатомията на ютарапторът, но вероятно има още много изненади там“, казва Том Холц от Юнивърсити Мериленд.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*