Contact us on 0800 123 4567 or info@cardinal.com

Спад в краудфъндването на видео игри през 2016 г.

Спад в краудфъндването на видео игри през 2016 г.
10.09.2017 boris
краудфъндинг

През 2016 г. краудфъндинг приходите към проекти за видео игри значително са паднали. Спадът е особено видим в Kickstarter, където приходите към успешни проекти са паднали с 60%.

2016 е годината, в която за първи път от основаването на платформата през 2009 г. постъпват по-малко пари – с около 5.8% по-малко от предишната година. Това прави спада в категорията с видео игри още по-необикновен.

Въпросът е къде са отишли тези пари? За да се направи точен анализ, от Polygon събират данни от четирите основни краудфъндинг платформи за видео игри – Fig, Gambitious, IndieGoGo и Kickstarter. С тези данни от компанията се опитват да направят точна картина на индустрията.

KICKSTARTER вече не доминира индустрията на крауд финансирането

Най-голямото откритие в анализа е, че е отбелязан спад в приходите към проектите с успешни видео игри в Kickstarter.

През 2015 г. в категорията с успешни видео игри Kickstarter набира общо $ 41,5 милиона парични средства. През 2016 г., обаче, успешните видео игри печелят $ 17,6 милиона.  Това представлява приблизително 60 % спад в приходите за категорията.

Този спад от 60% може да бъде приложен и на база единици проекти.

В общи линии броят на успешните кампании през 2016 години (388) е същият с броя на успешните кампании през 2015 г.. (374). В по-конкретни цифри: една успешна кампания през 2016 г. е била на средна стойност $45,360 срещу средната стойност през 2015 . от $110,962.

Докато през 2015 г. настолните игри печелят два пъти повече от видео игрите, през 2016 г. те печелят шест пъти повече.

Категорията с настолни игри расте с около 20% в сравнение с 2015 г. Така приходите от 84,6 милиона скачат до $102,2 милиона.

Fig е краудфъндинг платформа, която влезе в индустрията през миналата година с комбинация от традиционни опции за възнаграждаване на поддръжниците на кампаниите и инвестиции в дялове. Платформата успя да привлече няколко от големите играчи в екосистемата на Kickstarter.

DoubleFine и InXile са компании, които имат опит с успешни кампании за милиони в Kickstarter. През 2016 г. те започнаха да използват Fig. В крайна сметка за първата си година Fig прави $ 7,8 милиона – около половината на сумата, която Kickstarter прави през първата си година.

Въпреки приходите на Fig, все още няма пълно обяснение къде са отишли приходите от спада в Kickstarter през 2016 г.

Така че въпросът е: къде отидоха парите?

Въпреки че цялостните резултати на Kickstarter през 2016 г. бяха паднали надолу, това все още не обяснява изцяло големия спад в категорията с видео игрите. Възможните предположения са няколко.

Първо, вероятно е потребителите да са изгубили ентусиазма си да краудфъндват видео игри. Дългото време, необходимо за разработка и провалите на няколко високопрофилни проекта е възможно да са повлияли върху такива настроения.

Второ, трудно е да се пренебрегне фактът, че възходът на настолните игри донякъде „краде“ от порцията с приходи от потребители, които преди това са краудфъндвали видео игри. Това, разбира се, е само предположение, поради липсата на по-конкретни данни от Kickstarter. Но е съвсем логично да допуснем, че хората, които харесват видео игри са също фенове на настолните игри и не се колебаят да харчат пари за физически продукти.

Какъвто и да е случаят, е ясно, че инвестирането в дялове при платформи като Fig няма да отшуми скоро, а дори ще се засили. Ще ви държим в течение с този тренд в една от следващите ни статии.

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*